Monday, 2 April 2012

Tiada sudahnya kasih part 3

Adli mengerling jam Guess di pergelangan tangan kanannya. 5 minit sudah berlalu. Dia telah terpacak di situ awal dari selalu dan yang dia hairankan ialah tentang kelibat Adelena yang masih belum muncul lagi. 'Selalunya dia yang awal datang'. Getus hati kecicl Adli. Menunggu Adelena sampai bagaikan satu penantian yang dia rasa sangat lama. Dia membaling batu kecil sekuat hati ke arah pertengahan tasik.

'Assalamualaikum, Adli'. Adelene menyapa Adli dan duduk di sisinya. Adli tersenyum biarpun ada getar di hatinya. Bau minyak wangi beautiful milik Adlene menusuk hidungnya. Sememangnya 6 tahun berlalu, Adlene masih setia dengan bau wangi itu. Lembut dan ia mengingatkan Adli tentang watak Adlene yang lembut tapi penuh dengan ketegasan.

'Walaikumsalam Len. Pasal apa lambat sangat ni?', ujar Adli sambil merenung mata Adlene
Adlene melarikan anak matanya. Tidak mahu dia menatap mata lelaki ini lama-lama. Dia tidak mahu keputusannya akan berubah kerana renungan yang dia selalu rindukan itu. ' Eh, Mak minta tolong Len tadi untuk temankan dia ke pasar. Kereta mak masuk bengkel'. Adlene mencari jawapan untuk alasan yang paling tepat agar tidak dicurigai oleh Adli. Dia sememangnya sengaja datang lambat  dan bukan seperti selalu supaya dia dapat bertenang apabila berdepan dengan Adli. Sebulan dia menyimpan perasaan dan kini dia sudah yakin dengan keputusannya.

'Ad, Len tak nak lama-lama di sini. Len nak berterus terang dengan Ad.' Adlene menarik nafas. Ada yang tersekat di kerongkongnya. Adli memandang Adlene, dia seperti tahu apa yang bakal diucapkan oleh Adlene. ' Apa dia Len?'. Lembuat suara Adli sampai ke telinga Adelene. Dia berdiri dan menghadap ke arah Adelene.

' Ad, Len dah ambi keputusan. Len dah fikir benda ni masak-masak. Len harap Ad tak akan halang Ad lagi. Ad, Len nak tamatkan hubungan kita setakat ini saja..'Ujar Adelene dengan penuh usaha untuk mengekang daripada airmatanya jatuh.

Adli terkejut. Tidak disangkanya gadis di hadapannya ini mengambil keputusan seperti itu. ' Len, kenapa ambil keputusan macam ni? Len, Len kan tau yang Ad sayangkan Len.' Tersekat-sekat Adli mengeluarkan kata-kata. Ada debar yang tidak terucap di hatinya. Dia ingatkan Adelene akan tetap menunggunya seperti dulu.

'Bukan sayang namanya Adli kalau Ad ada hubungan dengan perempuan lain. Itu tidak jujur namanya Ad. Len sudah tidak mampu lagi berdepan dengan semua ini. Bertahun Len tunggu Ad. Len buat tak kisah apapun bila Ad selalu curang dengan Ad dan lansung tidak pernah fikirkan perasaaan Len. Bila Ad buat salah, Ad mengaku salah tapi lepas tu Ad buat lagi. Sampai bila kita nak jadi macam ini Ad? Jadi, Len sudah ambil keputusan, Len putuskan hubungan kita sampai di sini dan Ad jangan cari Len lagi.' Panjang lebar Len mengatur kata untuk Adli. Dia sudah nekad. Apa yang jadi, jadilah.

Adli terduduk. Hilang kata untuk diucap lagi dengan Adelene. Memang betul dia ada hubungan dengan perempuan lain. Bukan setakat Diana, Farah, Lela dan Sofia pun pernah jadi kekasih gelapnya. Cuma, Adlene begitu tabah untuk menunggu dia dan kerana sikap Adlene yang selalu menunggu dan sangat sabar itulah sukar baginya melepaskan Adlene dari dulu. Adlene bukan saja bijak malah sangat penyayang.

' Janganlah macam tu Len, Kita masih boleh bincangkan benda ni lagi. Adli tak akan tinggalkan Len', ujar Adli sambil memandang Adlene yang sudah pun berdiri membelakanginya.

'Sudahlah Ad. Cukuplah untuk semua kenangan yang Ad bagi untuk Len selama 5 tahun ini. Len akan pergi jauh dari dalam hidup Ad dan Ad boleh buat apa sahaja yang Ad mahu selepas ini tanpa perlu hiraukan Len. Terima kasih untuk segala-galanya'. Selepas kata-kata itu, Adlene melangkah pantas. Tiada lagi air mata yang mahu disekanya. Dia sudah cukup serik dengan tipu helah Adli dan serasanya dia, Adli tidak akan berasa sakit seperti dia kerana Adli punya banyak ganti untuk dirinya.

bersambung..


3 comments:

  1. macam kisahku ne...huhu..teringat balik zaman kegelapanku..

    ReplyDelete
  2. tak sangka dalam sibuk kamu masih punya masa untuk hasilkan penulisan kisah bersiri. nice! :)

    ReplyDelete

Moga rezeki ini tiada hentinya