Wednesday, 26 December 2012

Itu mahukuAku mahu pejam mata kuat-kuat. Biar aku tidak dapat melihat apa yang ada dalam lingkungan keberadaan aku. Sebolehnya, aku mahu bersendiri, melayan rasa jiwa yang begitu menggilakan. Tapi, aku ini manusia paling lemah dan paling kerdil yang tidak mampu berbuat apa-apa tanpa ada kuasa Maha Besar yang menyempurnakannya. Semahu manapun aku berusaha, berlagak tiada apa, tetapi, jiwa aku tidak pernah menipu kalau dibincang soal rasa. Aku tetap dapat melihat mereka. Tertawa dan ketawa. Apatah lagi kanak-kanak kecil yang masih tidak mengerti apa-apa di saat dia bertanya, aku mahu ke mana. Runtun qalbu aku bila ditanya soal itu. Beratnya mulut dan kaki untuk melangkah meninggalkan mereka semua. Aku seakan mahu menjadi gila biar tidak bisa balik ke sana. Biar aku di sini saja. Menghabiskan sisa-sisa hidup aku bersama mereka. Serik dan bosan. Itu dua kata yang boleh aku gambarkan rasa aku. Penat untuk berpergian. Beli tiket, kemas barang, angkut barang, berketawaan dan kemudian bertangisan akhirnya, aku sakit sendiri. Demi Tuhan, aku benar-benar mahu kembali kepada mereka yang telah lama aku tinggalkan selama empat belas tahun yang lalu. Aku mahu menetap bersama mereka. Itu mahuku paling atas.

Malangnya, ketika ini, aku masih perlu berdiri sendiri. Menahan tangis dari pecah. Berpura-pura masih gembira walau dalam hati aku merana.

Jiwa, jangan lagi kau terluka. Kita berdoa saja, moga-moga, satu hari nanti, takdir untuk kita tinggal bersama-sama mereka bukan lagi sekadar angan-angan yang diperjeninkan atau pun bukan lagi sekadar cerita dari mulut ke mulut dan mimpi di siang hari semata-mata.

Aku mahu PULANG.

No comments:

Post a Comment

Moga rezeki ini tiada hentinya